Friday, 27 July 2012

bercupcake jom nengok resepi...

hai semua selamat menyambut bulan ramadhan...
sorry lambat wish..

hari nie saya nak kongsi resepi macam mna nak buat cup cake vanilla dengan icing raspberry..

cantik takk??
cantik kan terima kasih...

nieh resepi ehh..
untuk 24 biji cupcake..

bahan-bahan:
buttercup yang kecik uhh amik separuh sahaja
gula satu cawan
telur 2 bijik gred a
tepung 7 cawan
baking soda powder 1 sudu besar
garam satu sudu teh
(jangan penuh sangat)
susu 2 kotak dutch lady kecil
susu full milk taw..
vanilla esen 3 atau empat sudu

cara membuat:
gunakan butter dalam keadaan suhu bilik+ gula
gaulkan menggunakan mesin
gaul sampai sebati
lepas sebati letakkan telur
gaul lagi sampai sebati lagih
da sebati
letakkan tepung+bakingsoda+garam+vanilla esen
gaul sambil tuang susu
tengok tepung da sebati jangan main tuang susu kang cair tepung anda tak jadik kek kang jadi lepeng

da sebati adunan da sebati tak cair ok siap
letak adunan dalam cup
cup tersebut perlu diletakkan kedalam loyang yang boleh meletakkan cup kedalamnya
nanti time bakar tak kembang melimpah..
letak adunan separuh sahaja daripada cup
jangan penuh
bakar selama 20-25 minit
dalam suhu 315 celcius...
cucuk kek dengan lidi untuk melihat tekstur kek sama ada sudah masak atau belum pada masa 20 minit kalau tak biar 5 minit..


ok untuk icing raspberri pulak
gunakan buttercup separuh yang telah di tinggalkan
guna tepung gula icing/icing powder 1 paket
vanilla esen 1 sudu
garam secubit
jem raspberri separuh balang jem.
gaul sampai sebati icing da sebati dengan bahan..

*jangan letak icing lepas cupcake masak nnt icing uhh cair..
biarkan cupcake sejuk dlam 20 minit da sejuk baru letak..
ok tu jola..
selamat mencuba
best buat cupcake..

No comments:

Post a Comment